• Slider image

    Tevékenységek

  • Slider image

    Anyagbeszerzés és kivitelezés

  • Slider image

    Referencia

  • Slider image

    Hírek

  • Slider image

    Kapcsolat

Hírek Szigeteljünk Körültekintően!

Szigeteljünk Körültekintően!

2012-04-05

Szigeteljünk körültekintően!

A panelépületek felújítása aktuálissá vált napjainkban, hiszen a hőszigeteléssel növelhető az épületek energiahatékonysága, mely manapság szükségszerű. Emellett költséghatékony megoldás is a szigetelés, elvégre a több lakóegység miatt az egy lakásra vetített utólagos beavatkozási költség alacsonyabb, tehát mindenkinek megéri.

A közbeszédben sokszor tévesen panelépületnek nevezzük az iparosított technológiával készült épületeket is, a házgyárban előre elkészített panelekből épített házakkal együtt. Egy azonban közös bennük, amikor épültek, alacsony hőszigetelési követelmények voltak érvényben, így aktuálissá vált a felújításuk.

Fontos szempont azonban itt is a szakszerűség, a több területre kiterjedő figyelem. A körültekintő felújítók emiatt a hőszigetelés szükségességének felmérésével párhuzamosan nedvességtechnikai ellenőrzést is végeztetnek. Ez kiemelt fontosságúként kezelendő, mert csak a száraz épületek hőszigetelhetők, a hatékonyság ekkor érvényesül a legjobban. A komplex felújítás azért is fontos, mert az esetlegesen nedves falak erős, kellemetlen dohszagot árasztanak, illetve a nedvesség hatására hőérzetünk is rosszabb. Hiába a jó hőszigetelés, ha a vizes fal jelentős hőenergiát von el a környezetből, a fűtési költségek csak tovább nőnek. Emellett jelentős egészségkárosító hatással is járhat a vízszigetelés hiánya.

Érdemes tehát összefogni az anyaggyártóknak, a szakmának, valamint a hő- és vízszigetelő szakembereknek a felhasználók, a lakók érdekében. Az alsó lakószintet alulról, míg a felső szintet felülről célszerű szigetelni a minél jobb hatás elérése érdekében. Az épület legfelső szintjén lapos- és magastetős épületek esetén egyaránt szükséges a szigetelés. A komplex felújítással azaz az épület homlokzat hőszigetelésével pedig teljessé válik a hővédő burok. Ez esetben már csak a nyílászárók cseréjét kell körültekintően elvégeztetni (de csupán a falak hőszigetelésével is akár már egy E-i oldal esetén is min 20% megtakaritásokról érkeznek visszajelzések! Körbe szigeteléssel 30-35-40% os megtakaritásokról extrem esetekben komplex felújításoknál 50 % ra is volt már példa), és a megfelelő szellőzést biztosítani, hogy a nedvesség ne találja meg a harmatponti hőmérséklet alatti pontokat!!!

Ha mindebben körültekintően járunk el, ezzel teszünk költségeink csökkentésért, környezetünk megóvásáért, növelhetjük komfortérzetünket és lakásunk értékét is.