• Slider image

  Tevékenységek

 • Slider image

  Anyagbeszerzés és kivitelezés

 • Slider image

  Referencia

 • Slider image

  Hírek

 • Slider image

  Kapcsolat

Hírek szocpol , A családok otthonteremtési kedvezményének új rendszerét 2015. július 1-jétől vezetik be. Két fontos változás: az egy gyermekesekre és a használt lakásba költözőkre is kibővítik a szocpolt. A

szocpol , A családok otthonteremtési kedvezményének új rendszerét 2015. július 1-jétől vezetik be. Két fontos változás: az egy gyermekesekre és a használt lakásba költözőkre is kibővítik a szocpolt. A

2015-01-19

Bejelentették az új szocpolt

2014.12.10. - Slickk

2015. július 1-jén életbe lép az új szocpol a csok, amelynek keretében immár használt lakás vásárlásához, bővítéshez és egy gyermekkel rendelkező családok számára is elérhető lesz !

 

 

A vissza nem térítendő, 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjedő egyszeri otthonteremtési támogatás - jelentett be mai sajtótájékoztatóján Novák Katalin államtitkár. Évi 12 ezer igénylő családdal és 9-10 milliárd forintnyi igénnyel számolnak. Az év végén lejáró, meglévő lakáshitel-kamattámogatási rendszer sorsáról nem esett szó.

Kovács Zoltán kormányszóvivő többek között az alábbiakról beszélt:

 • A kormány már 2010 óta kiemelt témaként, döntéseit alapvetően befolyásoló tényezőként tekint a családokra, a gyermekvállalást az Alaptörvény is támogatja.
 • Olyan intézkedések (pl. adózás, bankok elszámoltatása, családi kedvezmények rendszere) szükségesek, amelyek megerősítik a családokat, segítik a gyermekvállalást. Ezúttal a lakhatás elősegítése van terítéken.
 • 2012-ben részben már visszaállította a program az otthonteremtési támogatási rendszert, amit most továbbgondoltak.

A jelenlegi szocpolt eddig - mivel csak új lakásokhoz és legalább 2 gyermek után járt - nagyon kevesen vették igénybe, ahogy az alábbi táblázat mutatja.

Bejelentették az új szocpolt - Használt lakáshoz is járni fog (2.)


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár többek között az alábbiakról beszélt:

 • A vágyott gyermekek megszületésének elősegítése a cél, amelyet sokszor a lakhatási problémák akadályoznak.
 • A családok otthonteremtési kedvezményének új rendszerét 2015. július 1-jétől vezetik be. Két fontos változás: az egy gyermekesekre és a használt lakásba költözőkre is kibővítik a szocpolt.
 • Amennyiben bővíti az ingatlant a család, akkor is igénybe vehető a vissza nem térítendő támogatás.
 • Alapelv marad, hogy több gyermek után és energiatakarékos ingatlanok esetén több támogatás jár.
 • Éves szinten 12 ezer családdal és 9-10 milliárd forintos igénnyel számolnak, de nincs korlátozva az igénybe vevők száma.
 • 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig fog terjedni a támogatás összege, a négy éven belül megszülető vállalt gyermekre előre igénybe vehető lesz.
 • Több példát is bemutatott az államtitkár, a pontos támogatási szabályokat azonban egyelőre nem közölték.
 • Használt lakás, illetve egy gyermek esetén 500, két gyermek esetén 800 ezer forintos támogatásról szóló példát mutattak be.


A szocpol új feltételeit részletesen nem közölték, az új lakásokhoz járó jelenlegi szocpol támogatási összegei az alábbiak.

Bejelentették az új szocpolt - Használt lakáshoz is járni fog (2.)

Jön az új szocpol 2015-ben

2014.10.28. - Slickk

Július 1-jétől nemcsak új lakásokra, hanem használt lakásokra is igénybe vehető lesz a szocpol 700 ezer és 1,17 millió forint összeg között - derült ki Balog Zoltán miniszter szavaiból az új neve csok - családi otthonteremtési kedvezmény lesz.

Tavaly márciusban hasonló számok hangzottak el, de akkor végül nem történt semmi, írja a Portfolioszocpol-2015-feltételek-részletek.jpg

Egyszeri támogatást tartalmazó szocpolt eddig csak szigorú feltételek mellett, új lakások esetében lehetett igénybe venni. A szocpol támogatás összege jelenleg három tényezőtől: 1. a lakás alapterületétől, 2. a gyermekek számától, 3. a lakás energiaminősítésétől függ.

Keveseket ért el 

Meglehetősen szűk kört érintett eddig a jelenleg futó program: a 2012-es 569 után tavaly mindössze 514-en kötöttek szerződést szocpolra. Bár tavaly többször felmerült a félszocpol bevezetésének ötlete használt lakások esetében, sőt a Portfolio birtokába került dokumentum szerint erről minisztériumi előterjesztés is született, a kormány hosszas gondolkodás után elvetette a bevezetés ötletét, így az információ kiszivárgása csak "arra volt jó", hogy jelentős elhalasztott lakás(hitel)-keresletet okozzon a piacon.

Minden bizonnyal további lökést jelentene a fellendülőben lévő lakás- és a hitelpiacnak, ha lazítanának a szocpol szabályain. Fontos feladata lehet még a kormánynak a lakáshitel-kamattámogatási rendszer felülvizsgálata is, ennek (a futamidő első 5 évére kamattámogatást tartalmazó) szabályozása ugyanis idén év végén lejár.

A Balog Zoltán által említett számok megfelelnek azoknak az összegeknek, amelyekről a tavaly márciusi tervek szóltak egy gyermekes családok esetében. Nem tudni egyelőre, mennyire lesz "szofisztikált" a szabályozás, és milyen feltételek mellett pontosan mekkora összeg lesz igénybe vehető. A tavalyi terveket az alábbi táblázat tartalmazza.

Jön az új szocpol - Örülhetnek a gyerekesek?

A lakásépítési támogatás (szocpol) jelenlegi fő feltételei

 • az igénybe vevő csak köztartozásmentes adózó természetes személy lehet
 • az igénylő (pár esetén legalább az egyikük) legalább féléves munkaviszonnyal rendelkezik
 • az igénylőnek, házastársának, élettársának, gyermekének, együttköltöző családtagjainak lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet (kivéve egyes eseteket)
 • 2010. január 1-jét követően kiadott használatbavételi engedéllyel és legalább "B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához, építéséhez
 • a lakás vételára áfa és telekár nélkül legfeljebb 300 ezer forint, alacsony energiafogyasztású lakás esetében legfeljebb 350 ezer forint lehet négyzetméterenként
 • a természetesen személyek már meglévő gyermekeik után igényelhetik (betöltött 16. életév, nappali tagozatos tanulóknál betöltött 25. életév)
 • a 40. életévüket be nem töltött párok a nevelt gyermekek számától függetlenül legfeljebb két gyermeket vállalhatnak (megelőlegezett szocpol)
 • figyelmen kívül kell hagyni azt a gyermeket, akire szocpolt már igénybe vettek
 • ha a lakást 10 éven belül értékesítik, a szocpol visszafizetendő.

Szocpol: kinek és mennyi jár 2015-ben?

2014.10.23. - Slickk

2015-ben az alábbiak szerint kaphatunk szocpolt ("B" energetikai besorolású lakás esetén):

2 gyermek esetén:

60-75 nm-es lakásra: 800.000 Ft
75,1-90 nm-es lakásra: 1.000.000 Ft
90,1-160 nm-es lakásra: 1.300.000 Ft

3 gyermek esetén:

70-85 nm-es lakásra: 1.200.000 Ft
85,1-100 nm-es lakásra: 1.500.000 Ft
100,1-160 nm-es lakásra: 2.000.000 Ft

4 vagy több gyermek esetén:

80-95 nm-es lakásra: 1.600.000 Ft
95,1-110 nm-es lakásra: 2.000.000 Ft
110,1-160 nm-es lakásra: 2.500.000 Ft
a támogatás.

A fenti összegeket a következő mennyiségekkel lehet beszorozni (ennyivel növekedhet a szocpol összege):
1,1, ha “A" energiaosztályú a lakás
1,2, ha “A+" energiaosztályú a lakás
1,3, ha alacsony energiafogyasztású a lakás (passzívház).

Ha a vártnál rosszabb lesz az energetikai besorolás, akkor a támogatást kamatostul kell visszafizetni.

A szocpolt:
új lakás vásárlására,
új lakás építésére,
emeletráépítésre vagy tetőtér-beépítésre,
félkész ingatlan vásárlására
lehet igényelni, ha nincs köztartozásunk és van munkahelyünk.

Vállalt gyermekekre is megelőlegezik: a még meg nem született gyermek esetében 400 ezer forint a támogatás gyermekenként, függetlenül a lakás energetikai minősítésétől. A vállalt gyermeknek 4 éven belül, 2 gyermek vállalásakor 8 éven belül kell megszületnie.

A szocpolt lakás vásárlásakor a vételár utolsó részeként utalják egy összegben az eladónak. Lakásépítésnél pedig szakaszosan, az elkészült munka után fizetik, részletekben, miután a költségeket számlákkal igazoltuk. A szocpol utolsó részletet a használatba vételi engedély kiadása után kapja meg az igénylő.

Csak olyan ingatlanok megvásárlására vagy építésére jár a szocpol, melyek négyzetméterára (telekár nélkül) nem haladja meg a 300 ezer forintot (passzívház esetén a 350 ezer forintot). További információk a szocpolról itt.....

A szocpol adókedvezménnyel bővülhet

2014.10.23. - Slickk

Már ősszel elindulhat a kormány új otthonteremtési programja. Az előzetes nyilatkozatok alapján átfogó stratégia kidolgozása várható, amelynek része lesz a kétezres évek elejéről ismert, gazdaságösztönző hatással bíró rendszer is - írja a Magyar Nemzet.

A jelenlegi alacsony támogatási szint helyett az építkezés vagy vásárlás áfáját kellene a vevőnek illetve az építtetőnek visszatéríteni. Az európai szinten kimagasló, 27%-os építési áfa jelentősen visszafogja az építési lakásvásárlási terv megvalósulását ezért a szocpol ilyen irányú átalakítása nagy segítség lenne a családoknak.

Emellett várható, hogy a közszféra dolgozóinak is megkönnyítik a lakáshoz jutást, illetve a vidéki társasházak és panelházak korszerűsítésére is új program indulhat ősztől.

2015-ben végre jön a félszocpol?

2014.10.23. - Slickk

A kormányzat őszre ígérte az új otthonteremtési programot. A listán számos lehetséges elem szerepel. Például a szocpol kiterjesztése, a bérlakáspiac vagy a lakásfelújítások támogatása, áfacsökkentés. Vannak olyan elemek, például a lakásfelújítások köre, ahol egyértelmű az állami szerepvállalás igénye, míg az áfacsökkentés már sokkal vitatottabb kérdés.

A jövőbeni lakáspolitikai intézkedések egyelőre még nem ismertek pontosan, a kormányzat őszre ígérte az otthonteremtési programot. Most a korábban már felmerült javaslatokat és intézkedéseket jártuk körbe. Milyen csatornán hatnak az ingatlanpiacra, illetve mennyire indokolt a bevezetésük.

Magyarországon hagyományosan a lakosság nagyon nagy százaléka lakik saját tulajdonú lakásban. Amit a történelmi okok mellett még további tényezők is elősegítettek. Ennek köszönhető, hogy a rendszerváltást követően tovább nőtt a lakástulajdonlás aránya hazánkban. A lakások privatizációja, és az adózási és támogatási rendszer szintén a saját tulajdonszerzést támogatta, illetve ma is ezt részesíti előnyben. A lakásszerzésnek és birtoklásnak alacsony az adókulcsa, nem kell például ingatlanadóval számolnia a tulajdonosoknak. De a kormányzati intézkedések is főként a lakástulajdon szerzést célozzák.

A lakásfelújításokat támogatni kell a szocpol bevonásával

Lehetséges intézkedések között lehet a lakásfelújítások még nagyobb támogatása. A meglévő lakóingatlanállomány korszerűsítésének eléréséhez egyértelműen szükség van központi forrásokra is. Az Eltinga Ingatlanpiaci kutatóközpont a Budapest III. kerületében található "Faluház" 2009.-es felújításának eredményeit elemezte a felújítás elkészülése után. A 3000 lakóval rendelkező épület lakásainak árait hasonlította össze azokkal a környező panelépületekkel, ahol nem történt beruházás.

A Faluház 2009-ben külső hőszigetést kapott, megtörtént a nyílászárók cseréje, az egyedi mérést lehetővé tevő fűtéskorszerűsítés illetve napkollektorokat helyeztek el a tetőn. A beruházásnak köszönhetően a rezsiköltségek esése mellett egy átlagos méretű (50 négyzetméter körüli alapterületű) lakásnak mintegy egymillió forinttal emelkedett az értéke. A felújítás hozzávetőlegesen 1,3 millió Ft-os költséget jelentett lakásonként, ami nagyjából szembeállítható a lakások 1 millió forintos értéknövekedésével.

A beruházás költségeinek finanszírozásába a lakók mellett az önkormányzat és az állam is beszállt. A számok alapján megállapítható, hogy a felújítások ösztönzésére külső források bevonása is szükséges, pusztán lakossági forrásból történő megvalósítása nem jelent kellő vonzerőt. A már meglévő lakóingatlanállomány energiahatékonyságának növelése társadalmi érdek, amely akár okot is szolgáltathat a támogatásra.

Áfa csökkentés- visszatérítés, mint az újlakás piac megmentője?

Az áfa csökkentés terén két téma is szóba került. A felújítások áfájának csökkentése a gazdaság fehérítését szolgálná, amelynek köszönhetően az áfa bevételeknek nem feltétlenül következne be esés. Ráadásul a garanciák érvényesítésének könnyebbé tételét is szolgálná. Szakmai szervezetek az újlakások esetén is áfa csökkentést szeretnének elérni, amivel az ingatlanfejlesztők a lakásépítések és értékesítések beindítását várnák.

Kérdés azonban, hogy a lakásépítések beindítása milyen mértékben indokolt. Jelenleg alig-alig épül új lakás Magyarországon, míg a válság előtt több mint 20 ezer lakást adtak át egy év alatt. Sokan azonban még ezt is keveselték, s évi 40 ezer darabos bővülést tűztek ki célul. A 4 milliós lakásállomány így 100 év alatt újulna meg Magyarországon. Ilyen mértékű bővülésre csak 2004-2005-ben, illetve 1990-ben volt példa az Eltinga egy 2010-es elemzése szerint.

Mint arra a tanulmány is kitér, nagy kérdés, hogy a lakások bővítése, korszerűsítése mit változtat ezeken a számokon. Ha ezeket is hozzáadjuk az újlakásépítésekhez, akkor a 2000-es években a válság előtt minden évben meghaladta a 40 ezret az éves szinten megújuló lakások száma, sőt még 2009-ben is. De felmerül a gyanú arra vonatkozóan is, hogy esetleg a rendszerváltáskor volt túl sok lakóingatlan Magyarországon , köszönhetően a hüvelykujj szabályt erősen meghaladó 60- 90-es évek közötti nagy építkezéseknek. Ebben az esetben szintén nem lenne szükség évi 40000 lakás építésére.

Az újlakások megjelenése sok esetben idéz elő szebb környezetet, főként, ha a fejlesztés még egyéb kiegészítő funkciók építésével járnak együtt. De a korábbi évek minőségi tapasztalatai alapján sokakban felmerült a kérdés, hogy mennyivel jobb egy újépítésű házban lakni, mint egy kívül-belül felújított téglaházban. Természetesen egyértelműen szükség van arra, hogy újlakások épüljenek, a jelenlegi alacsony építési hajlandóság semmiképpen sem jó, sem az ingatlanpiacnak, sem pedig a gazdaságnak. A piacon ma újlakást kereső vásárlók alig találnak maguknak ingatlant. A lakásépítések beindítása több szempontból is üdvözlendő lenne, hozzájárulnának az építőipar jobb teljesítményéhez, ezáltal pörgetve a gazdaságot, valamint az áfa bevételek révén a kormányzati bevételeket is növelnék.

Szükség van a bérlakáspiac fejlesztésére?

Szakmai szervezetek szerint szükség van a szociális lakásépítések körének szélesítésére, lakbértámogatásra, szociális lakásügynökségek létrehozására és a bérlakáspiac jogi környezetének szabályozására. Magyarországon európai viszonylatban az egyik legalacsonyabb az ingatlanok ára. Ennek ellenére most is vannak olyanok, akik kevésbé, vagy csak nagy nehézségek árán engedhetik meg maguknak a saját lakás vásárlást. A bérlakás piac ugyanakkor nehezen versenyképes, mérete nagyon kicsi, a tranzakciók jelentős része hivatalosan meg sem jelenik, csak a szürke vagy a fekete gazdaságot erősíti. Másrészről viszont a jelenlegi kamatszintek és árak mellett nem valószínűsíthető, hogy a magas lakástulajdonlási arány változna. A bérlakásokra növekedhet ugyanakkor az igény, ha a jelenleg alacsony szinten álló lakásárak növekedésnek indulnak, rontva ezzel a lakóingatlanok hozzáférhetőségét, illetve a hitelek drágulása is ilyen irányba hathat. A bérlakáspiac erősítése elsősorban az alacsonyabb költségvetéssel rendelkezők lakhatását oldaná meg, így nem kellene több 10 évre eladósodniuk.

Támogatott lakáshitelek felvételének könnyítése és szocpol

Támogatott lakáshitelt jelenleg fel lehet venni új és használt lakás/ház vásárlására, építésre, korszerűsítésre, bővítésre és ingatlan visszavásárlására a Nemzeti Eszközkezelőtől. A jelenlegi kamattámogatásos hitelek esetén a bankok ügyleti kamatként a referencia hozam (5 éves állampapír) 130 százaléka + maximum 3 százalékát kérhetik el. Az állami kamattámogatás az első öt évben jár, használt lakások esetében az első évben 50 százalék, mely a további években évente 5 százalékponttal csökken. Új lakások esetében a gyermekek számától függően változik a kamattámogatás, három gyereknél 70 százalékról indul.

A korábbi kamattámogatásos hitellel szemben az előző kormányzati ciklusban bevezetett, s jelenleg is érvényes konstrukciót már használt lakásra is fel lehet venni, valamint a lakások köre is bővült, amelyekre igénybe lehet venni. Jelenleg újlakás esetén 30 millió forint, míg használt esetén 20 millió forint lehet az ingatlan eladási ára. A felvehető hitel nagysága 15 illetve 10 millió forint lehet. Ugyanakkor az ingatlanpiacot mégsem indította be az új konstrukció, a feltételekben sokan könnyítéseket várnak. Például a kamattámogatás 5 éves hosszát növelnék. Bár a jelenlegi alacsony piaci kamatkörnyezet eleve elérhetőbbé tette a hitelfelvételt.

Szocpol bővítése és a félszocpol bevezetése

A szocpol jelenlegi intézményét sokan tartják túl szigorúnak, amiért nem tudott igazán élénkülést hozni az újlakások piacán. Jelenleg állami támogatás használt lakásokra nem is igényelhető. Az újak esetében is szigorúan kötött azon lakások köre, amelyekre felvehető, a gyermekek számától és a lakóingatlan területétől illetve az energetikai besorolásától függ a felvehető összeg. De csak azon ingatlanok megvásárlására illetve építésére lehet igényelni, ahol a teljes nettó alapterületre jutó négyzetméterár (telekár nélkül) nem haladja meg a 300 ezer forintot, alacsony energiafogyasztás (passzív ház) esetén a 350 ezer forintot.

A szocpol igénylés könnyítése pozitív hatással lehet az újlakások piacára, de nagyon sokan várnak a félszocpol visszavezetésére is. Ez utóbbi megmozgathatja a használtlakások piacát, a bankok a támogatás összegét saját erőként fogadják. Kérdés, hogy ez utóbbinak milyen gazdaság élénkítő hatása lehet, szemben az egyértelmű újlakás-vásárlások támogatásával.

A fenti, lehetséges otthonteremtési programelemek mellett természetesen a kormányzat még egyéb csatornákon is befolyással lehet az ingatlanpiacra. Ilyen lehet a gazdasági növekedés elősegítése. A konjunkturális változások és az ingatlanpiac között erős kapcsolat áll fent, az ingatlanpiac beindulása nehezen képzelhető el stabil gazdasági növekedés nélkül. Hosszú távon szintén jelentős befolyása van a demográfiai folyamatoknak, melyekre a kormányzat népesedési politikájával hathat, de ez valóban csak nagyon hosszú távon éreztetheti hatását, s jelenleg nem sokat segít a gyengélkedő ingatlanpiacon.

Az ingatlanpiaci folyamatok szempontjából kulcs szerepe van a hitelpiac alakulásának, a könnyebben hozzáférhető hitelek beindíthatják a piacot. A devizahitelekkel kapcsolatos kormányzati intézkedések pozitív eredménye lehet, hogy a devizahitelekkel járó problémák végre lekerülhetnek a napirendről. Ugyanakkor a bankok hitelezési kedvét ronthatja rövidtávon, ami negatív hatással bírhat az ingatlanpiacra.

Vissza nem térítendő állami támogatás - szocpol

2014.10.23. - Slickk

Vissza nem térítendő állami támogatás - "szocpol"

Vissza nem térítendő állami támogatás új lakás vásárlása, építkezés céljából, meglévő vagy később születendő gyermekei után.

Kinek és miért ajánljuk?

Azoknak, akik 60 és 160 nm közötti új építésű ingatlant vásárolnának és megfelelnek a lakásépítési támogatásról szóló 256/2011 (XII.6.) kormányrendelet előírásainak.

A támogatás összege 800 ezer és 3,25 millió Ft között lehet.

Ajánljuk, mert...

 • Önállóan vagy lakáshitellel együtt igényelhető!
 • Vissza nem térítendő egy összegű támogatás!
 • Egészítse ki önerejét akár 3,25 millió forinttal!

Részletes termékismertető letöltése