• Slider image

  Tevékenységek

 • Slider image

  Anyagbeszerzés és kivitelezés

 • Slider image

  Referencia

 • Slider image

  Hírek

 • Slider image

  Kapcsolat

Anyagbeszerzés és kivitelezés Lakberendezés

Lakberendezési segédlet megújuló vagy új otthonainkhoz !

 


Otthonunk megválasztása sokak szerint életünk egyik legmeghatározóbb döntése. A környék behatárolása, a megfelelő méretű és típusú ingatlan felkutatása és a vásárlás már önmagában is nagy kaland.  Mindez rengeteg stresszel jár, időt és energiát emészt fel, de végül az összes befektetett idő és energia megtérül.

És ami ezután következik: megvan a lakás, készen állunk a beköltözésre, és a belső terekből kellemes és lakható szobákat, a fehér falakból otthont kell varázsolnunk. Egy csupasz lakás arra vár, hogy tetőtől talpig bebútorozzuk, színekbe és formákba öntsük, funkciót és stílust adjunk neki, és ez nem kis feladat. Ellenben igen élvezetes folyamat tud lenni, amelyben saját elképzeléseinket valósíthatjuk meg, és szabadjára engedhetjük kreativitásunkat.

Mégis, az előttünk álló munka ijesztőnek tűnhet. Hogyan vágjunk bele? Melyik megoldás mellett döntsünk? Milyen szempontokat tartsunk szem előtt? Kérdés kérdést szül a lakás berendezése során, könnyű elveszni a részletekben. Az alábbiakban olyan tippeket, tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyek megkönnyítik a lakberendezéssel kapcsolatos döntéseket, ötleteket és támpontokat nyújtanak a bútorozáshoz és az elképzelések kivitelezéséhez. Egy kis tervezéssel, összeírással, költségszámolással és higgadtsággal elkerülhető, hogy felesleges ráfizetés és fejfájás nélkül berendezzük otthonunkat, és közben még ö

Hogyan fogjunk hozzá? Miben tudok én segiteni ?

Tipp 1: Készítsünk elrendezési tervet!

A kezdeti szakaszban kimondottan hasznosnak bizonyul a jól átgondolt stratégia. Álljunk meg egy pillanatra, töltsünk egy kis időt azzal, hogy elképzeljük, felvázoljuk papíron új otthonunk berendezését, még a költözés előtt. Az elrendezés megtervezésében vegyük számításba a rendelkezésünkre álló teret, a már meglévő bútorokat, és azokat, amelyeket még ezután kell beszereznünk.

A tervünk pontos mérésekkel még precízebb lehet. Elképzelhető, hogy egyes bútorokat meg kell rendelnünk, és hetekbe, akár néhány hónapba is telhet a kiszállítás. Ilyen esetben időben meg tudjuk rendelni a bútort, ha ismerjük a méreteket, és tudjuk milyen szélességű, mélységű bútort kell vásárolnunk. Ebben a tervrajz segítségünkre lehet.

Először rajzoljuk meg a falakat, bejelölve rajta az ablakokat és ajtókat. Jelezzük, hogy mely irányba nyílnak, mert ez befolyásolhatja az elrendezést! A fűtőtesteket valamint a tetőtéri részeket szintén figyelembe kell venni. További meghatározó szempont lehet a konnektorok, kapcsolók, telefon-, TV- és internet-csatlakozók elhelyezkedése. Ezek után elkezdhetjük bejelölni a bútorokat. Ha még bizonytalanok vagyunk, akár körbe is vághatjuk a bútorok formáját egy papírlapon, így tetszés szerint kipróbálhatjuk a különböző elrendezéseket a tervlapon.

Tipp 2: Gyűjtsünk inspirációt! Segitünk ötleteinkkel !

A lakás hangulatának, stílusának kialakítása során is érdemes folyamatosan szem előtt tartani az összképet, tudni előre, hogy mit akarunk kihozni belőle. A megfelelő vízióhoz inspiráció szükséges. Kezdjünk el ötleteket gyűjteni: belső kialakításokat nézegetni, bútorokat, amelyek megragadják a fantáziánkat, textúrákat és anyagokat. Érdemes mindent, ami megtetszik, lementeni egy mappába, hogy később visszanézhető legyen, és össze lehessen vetni újabb elképzelésekkel. Így lesz a kezünkben egy inspirációs ötlettár, amit magunk gyűjtögettünk és szelektáltunk, és bármikor elővehetjük.

Tipp 3: Határozzuk meg az uralkodó színeket és textúrákat! Hasonlitsuk össze a szineket.

A stílus kialakításának első lépése a színpaletta meghatározása. A lakberendezők gyakran a legelején kiválasztanak egy alapvető színösszeállítást a teljes lakásra, és ezt viszik végig, szobáról szobára, de mindig bizonyos módosításokkal, esetleg valamiféle „csavarral”. A hasonló színek más és más hatást keltenek a különböző szobákban és helyiségekben. Ötletek szerzéséhez kiváló kiidnulási pontot adhat a katalogusok amely különböző stílusok, tematikák mentén szemléltet gyönyörűen összeillő színárnyalatokat.

Ha már összegyűjtöttük a számunkra izgalmas inspirációkat és ötleteket, találjuk meg bennük a közös pontokat, motívumokat. Fahatású bútorokat és felületeket kedvelünk, vagy hajlunk a fémes, esetleg üvegszerű összeállítások felé? Klasszikus berendezés dominál a képeken, vagy a modern, letisztult minták uralják az elképzelésünket? Vegyük észre, hogy mely elemek ragadják meg a figyelmünket, és használjuk ezeket a darabokat, színeket és textúrákat a teljes design megtervezésénél. Próbáljuk meg összefűzni ezeket az elemeket, de közben ne essünk túlzásba a kedvenceinkkel, alakítsunk ki egy harmonikus és koherens elképzelést, amely alapot szolgáltat otthonunk stílusának kialakításában. 

Tipp 4: Vegyük számításba a praktikus és persze a lehetséges szempontokat!

Akár a múltszázadbeli kanapék, mozaikos üvegasztalok vagy kovácsoltvas ágykeretek váltanak ki Önből gyermeki lelkesedést, mindig tegye fel magának a legfontosabb kérdést: mennyire illeszkedik ez a bútordarab az életstílusához, és mindennapos, praktikus használathoz. Gondoljuk át az alapvető gyakorlati szükségleteket, és próbáljuk meg elkerülni, hogy egy csinos, szemrevaló bútort viszünk haza, ami azonban nehézségeket okoz a használat során.

Vegyük figyelembe, hogy hány embert szeretnénk egyszerre leültetni a nappaliban vagy az étkezőasztalnál. Fogunk társasjátékot játszani, koktél-party-t szervezni? Heverészni a fotelben, esetleg filmsorozatokat végignézni az ágyból? A szokásaink, életstílusunk diktáljon. Kell majd otthonról dolgoznunk? A kanapé a TV-vel nézzen farkasszemet, a kandallóval, esetleg egy pár kényelmes karosszékkel? A szoba közepét foglalja el, vagy egy napfényes ablak alatt legyen a helye? Fognak-e rajta vendégek aludni? Ezek mind olyan kérdések, melyeket alaposan át kell gondolunk, mielőtt kiválasztjuk a fontos funkciókkal bíró bútorokat. Ami segíthet: írjon egy listát, hogy milyen eseményeknek ad majd helyet otthona, és milyen szempontok fontosak Önnek a napi tevékenységek, szokások szempontjából!

Tipp 5: Készítsünk egy feladatlistát!Ha összeálltak a fejünkben a fő irányvonalak, elképzeltük új otthonunk kívánt esztétikáját és elvárt funkcióit, itt az ideje cselekedni. A rengeteg apró teendőből és feladatból nagy káosz lesz, ha nincs a kezünkben egy terv, ami összegzi őket. Készítsünk egy listát az összes alapelemről, csempéről, festékről és bútorról, amit meg kell vásárolnunk. Soroljunk fel minden bútordarabot, amit szükségesnek tartunk, vagy szeretnénk, ha a lakásunk részét képezné. Most még nem kell a pénztárcánkkal vagy az elrendezéssel foglalkoznunk, csak írjunk össze egy „kívánságlistát” azokról a dolgokról, amelyekre vágyunk. Mindig is szeretett volna egy heverőt? Egy nagy mosogatógépet a konyhába? Egy széles gardróbszekrényt? Írja a listára. A megvalósíthatósági vizsgálat a következő lépés.

Tipp 6: Tervezzük meg a költségvetést!

Most, hogy megvan a bevásárló lista, a számolgatáson a sor. Tételenként át kell gondolni, hogy mennyit szánhatunk az adott bútordarabra. A legegyszerűbb egy Excel táblázatba felvinni az értékeket, ahol a táblázat alján automatikusan megjelenítjük a végösszeget, így egyben láthatjuk az összes költséget. Válasszunk reális árakat, amit meg is engedhetünk magunknak. Meghatározhatjuk először a teljes összeget, amit aztán szétbontunk az egyes elemekre. Játszadozhatunk kicsit a számokkal, hogy a reális végeredményt kapjuk. Ha túlléptük a keretet, vegyük sorra, hogy miből tudunk faragni. Érdemes egy 20%-ot rászámolni a végösszegre előre nem látott kiadásokra, szállításra és egyéb díjakra. A költségvetés már egy olyan korlátot ad az elképzelésünknek, ami választások elé állíthat minket.

Elképzelhető, hogy egyes bútorokat le kell húznunk a listáról, vagy alternatív megoldásokat kell kitalálnunk. A költségvetéssel egy időben vegyük elő az elrendezési tervet is, melynek segítségével „sakkozhatunk” a bútorok elhelyezésével, komplexen átlátjuk, hogy milyen bútorokat, milyen összegért szerzünk be, és hol lesz a helye a lakásban. Ha mindez megvan, nekivághatunk az üzleteknek, online boltoknak, hogy válogassunk a különböző dizájnok, árkategóriák és funkciók között, és kiválasszuk a konkrét bútor

Tipp 7: Ne mindent egyszerre ?

Most, hogy így belelendültünk a tervezésbe és számolgatásba, tartsuk szem előtt az alapszabályt: ne vegyünk meg mindent egyszerre. Természetesen, ha valami speciális kedvezménnyel jár, hogy egy egész berendezést vásárolunk meg egy időben, akkor anyagi okok miatt megfontolandó a komplex beruházás, de egyéb esetben haladjunk inkább lépésekben. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem árt, ha időközben ülepednek egy kicsit a dolgok, és az embernek van egy kis ideje kipróbálni az életteret, amit addig sikeresen kialakított. Fokozatos tempóban haladva az emberek jobban kiismerik a lehetőségeket, és megtapasztalják, hogy mire van még szükség a meglévő bútorok mellé. Emellett kicsit enyhítünk a nyomáson is, és nem próbálunk minden kérdést megoldani egyszerre.

Lakásfunkció – a bútorok kiválasztása

Tipp 8: Minőségi ágyat vegyünk!

Életünk egyharmadát az ágyban töltjük. Már ez önmagában indokolja, hogy a megfelelő ágy és matrac kiválasztására nagy gondot fordítsunk. Egy nem megfelelő ágy izomfájdalmakat, hát- és derékpanaszokat idézhet elő, nem beszélve a kialvatlanságról. Egy kellemesen átaludt éjszaka egy kényelmes ágyban szebb holnaphoz vezet. Amit tanácsolunk:

A választás előtt ismerje meg több üzlet kínálatát, és nem elég megnézni, ki is kell próbálni a kiszemelt ágyakat. Ha partnerével alszik majd a megvásárolt ágyban, mindenképpen vonja be őt is a választásba. Eltérő preferenciái és kényelemérzete lehet két embernek, és mivel mindketten ugyanabban az ágyban töltik majd az éjszakákat, érdemes közös nevezőre jutni.

Tipp 9: Találjunk meg a módját a hatékony tárolásnak!

Ha rendelkezünk elég tárolóelemmel a lakásban, mindennek megvan a helye és az összes ruha, limlom jól elfér, az jelentősen megkönnyíti az életünket. Épp ezért a hálószoba egyik elengedhetetlen eleme a ruhásszekrény. Mielőtt új szekrényt választunk, nézzük meg jól a jelenlegit. Most lehetőségünk van orvosolni a korábbi hiányosságokat. Ha már újat veszünk, vegyünk egy jobbat. Gondoljuk át az alábbi kérdéseket:

Több polcra lenne szükség?
Több hely kellene a fogasoknak?
Magasabb szekrény szolgálná ki az igényeinket?
Hasznát vennénk néhány fiókos elemnek?

Különböző kombinációk állnak rendelkezésre mindenféle méretben. Kézenfekvő megoldás egy modulokból álló szekrénysor, amelybe mi válogatjuk össze a szükséges funkciókat. A rendelkezésre álló hely függvényében megelégedhetünk egy egyajtós szekrénnyel is, de beruházhatunk két-, három- vagy többajtós bútorokba is.

Tipp 10: Étkezőasztalból egyszerűt és strapabírót!

Az ideális étkezőasztal jól kijön a pénztárcánkkal, megfelelő szilárdságot és stabilitást nyújt, elfér a szobában és olyan stílusú, amit évekig szeretni fogunk. Egy jó asztalt 10 évig is szívesen használunk. Ha túl nagy teret adunk a dizájnnak, és olyan asztalt veszünk, ami esetleg túl van gondolva, sok furcsa részlettel, később jó eséllyel értetlenül állunk majd a döntésünk előtt. Maradjunk az egyszerű és praktikus formáknál.

A méret meghatározásánál vegyük figyelembe, hogy kellő hely álljon rendelkezésre a székeknek, és el is tudjunk járni körülötte. Kör vagy ovális asztal esetén nagyobb mozgástér marad az étkezőben, míg az asztal felülete jól kihasználható. Vizsgáljuk meg az asztal lábainak elhelyezkedését is, mert ez befolyásolni tudja, hogy hány ember tud odaülni és kényelmesen elférni az asztalnál. Meg kell győződni róla, hogy a támasztóelemekbe nem ütközünk bele, és van elég hely a lábaknak. Limitált tér esetén megfontolandó egy kihúzható, átalakítható asztal megvásárlása, amely kisebb helyen elfér, de lehetővé teszi számunkra, hogy többen is odaférjenek az asztalhoz, ha szükséges.

Tipp 11: Magunknak vegyük a kanapét!

Hogy milyen kanapét vásárolunk, azt megint csak az életstílusunk szabja meg elsősorban. Mérlegeljünk, és gondoljuk át, hogy hányan, kik és mire fogják használni a kanapét, és a rendelkezésre álló tér függvényében válasszuk ki az erre legalkalmasabb darabot. Ha várható, hogy olykor vendégek éjszakáznak nálunk, törekedjünk kihúzható, ággyá alakítható kanapé megvásárlására. Ha elsősorban egy-egy csevegésre látjuk vendégül barátainkat a nappalinkban, gondoskodjunk róla, hogy le tudjanak ülni egymással szemben, esetleg egy dohányzóasztal mellett. Ha a kanapén fekve szeretünk TV-t nézni esténként, akkor ennek megfelelően válasszunk, a kényelmi szempontokat szem előtt tartva.

Előny, ha a kanapé anyaga ellenálló a foltokkal szemben. Ez a tulajdonság különösen jól jön, ha gyerekek vannak a háznál, esetleg gyakran megfordulnak vendégek a nappaliban, hiszen bárkivel előfordul, hogy véletlenül kiönt valamit.

Tipp 12: Sakkozzunk a konyhabútor-elemekkel!

A legtöbb bútort még könnyedén mellőzhetjük a beköltözés utáni első napokban, hetekben, de a konyhabútor hiánya nagy kényelmetlenséget tud okozni. Nem árt, ha van egy stratégiánk és elképzelésünk, hogy gyorsan és hatékonyan túl legyünk a folyamaton. Konyhabútor rendelésénél a kiszállítási idő is jó eséllyel hetekbe telhet, ezt is vegyük számításba. A legtöbb boltban rendelkezésre állnak különböző ártartományba eső típusok, azon belül pedig rugalmasan összeállíthatjuk a számunkra ideális kombinációt az egyes modulokból. Gyakran lehetőség van az ajtókat külön kiválasztani a bútorhoz, így a kiválasztott szekrényelemekhez olyan küllemet társíthatunk, amely leginkább megfelel az elképzelésünknek.
Ha szeretnénk eltérni a standard méretektől, lehetőség van személyre szabható ajánlatokat találni, esetleg kérhetjük egy asztalos segítségét. Ha azonban az üzletben kínált modulméretekből ki tudjuk sakkozni a megfelelő hosszúságot és szélességet, a konyhapult hozzáigazítása egy lapszabászaton már gyerekjáték.

Érdemes a saját szemünkkel meggyőződni a konyhabútor minőségéről az üzletekben. Egy remek szúrópróba a fiókok megvizsgálása, ezeken számos minőségbeli hiányosság kiütközhet. Tanulmányozzuk a belső felületek kidolgozottságát, az illesztéseket, és hogy mennyire gördülékenyen lehet kihúzni a fiókot. Érezhető a különbség a kerekeken gördülő minőségi megoldások és az olcsó műanyag sín használhatósága között. Ellenőrizzük azt is, hogy mennyire tudjuk kihúzni a fiókot, a hátsódolgok könnyedén hozzáférhetőek-e. Hasonlóképpen próbálgassuk a szekrényajtó dinamikáját is, az illeszkedését és a mozgatás közben tapasztalt ellenállást.

Tipp 13: Vigyünk színt a falakra!

Miért is van, hogy egyes helyeket megnyerőnek találunk, míg máshol kényelmetlenül érezzük magunkat? Miért vonzódunk egyes termékekhez, míg a többi hidegen hagy minket? Az automatikus reakciónkat egy tárgyra vagy egy helyre 60%-ban a színek határozzák meg. A minket körülvevő színek jelentős fizikai és pszichológiai hatással rendelkeznek, melyet gyakran alulértékelnek.

A lakás színeinek megválasztásában segítségünkre lehetnek a már meglévő bútorok és dísztárgyak, amiket szeretnénk elhelyezni az egyes szobákban. Ha egyes elemeket nagyon szeretünk, választhatunk ezek segítségével egy színt, amelyre a továbbiakban a szoba színskáláját alapozzuk. Próbáljuk meg megfogni a szoba hangulatát a színekkel. Pihentető és nyugtató színeket szeretnénk a hálószobába, esetleg valami drámait és meghittet? A lágy, hideg és semleges színek általában egy csendes, letisztult érzetet keltenek, miközben az erősebb színek érzelmeket, hatást keltenek. Legyen az étkező egy társasági, élénkítő helyiség, vagy inkább formális és nyugodt? A melegebb, kontrasztos és élénk színek egy vibrálóbb atmoszférához járulnak hozzá, a mélyebb kékes-zöldes és semleges színek pedig az eleganciához.

Tartsuk szem előtt a rendelkezésre álló fényeket! Ha túl sötét színárnyalatot használunk a falak jelentős részén, akkor a szobába beeső fény és a megvilágítás kevésbé fog érvényesülni, a szoba talán nem lesz elég világos. Egy nagyon élénk szín túlságosan is vibráló lehet nagy felületen, míg egy-egy felületrészen, színkontrasztként remekül működhet.

 

Tipp 14: Több megvilágítási fokozatot tegyünk lehetővé!

Az egyik legfőbb, elemi külső hatás, amely befolyásolja közérzetünket - sőt egészségünket is - az nem más, mint a minket körülvevő fény. Az emberi szervezet működése minden más élőlényhez hasonlóan erősen függ a fény változásától, a nappal és éjszaka váltakozása az evolúció során is meghatározó tényező volt, azonban korunk lehetővé teszi, hogy ezt a természetest ritmust immár figyelmen kívül hagyjuk, és életünk jelentős részét ma már mesterséges megvilágításban töltjük. Különböző fények eltérő hatással vannak ránk, így lakásunkban is elengedhetetlen a megfelelő erejű és minőségű világítás kialakítása.

Pofonegyszerű, de mégis ritkán betartott irányelv, hogy mindig annyi fény vegyen minket körül, amennyire éppen szükség van. Ez azt jelenti, hogy amíg dolgozunk, vagy aktív tevékenységet folytatunk, addig biztosítva legyen a látásviszonyoknak megfelelő fényerő. Viszont ha már a nyugalmas esti pihenésnél tartunk, érdemes visszavenni a fényerőből, és a fő fényforrásokat hangulatfényekkel helyettesíteni. Az általános tevékenységekhez 50-100 lux is elegendő, íráshoz, olvasáshoz viszont például 300-500 lux az ideális megvilágítási szint.

Kutatások bizonyítják, hogy a fények ereje, színe és hőmérséklete képes stimulálni az agyunkat - a vöröses, lágyabb fények álmosítóan hatnak, míg egy hidegebb fényforrás képes fokozni a koncentrációnkat. Agyunk igényeinek megfelelően érdemes különböző erősségű és színárnyalatú fényeket is használni a szobákban, megvilágítási rétegekben gondolkodni. A konyhában elengedhetetlen megvilágítani az összes munkafelületet, lehetőleg közvetlen megvilágítással, így nem vetülnek árnyékok a konyhapultra. Az árnyékok elkerüléséhez több fényforrást érdemes használni egyidejűleg.Az alváshoz ajánlatos teljes sötétséget biztosítani, vagy ha mindenképpen szükséges, vörös/borostyán árnyalatú, gyenge, lágy fényforrást alkalmazzunk. Az emberi test bizonyítottan igényli a sötétséget, mely hozzájárul, hogy alvás közben megfelelő mennyiségű jótékony hormon szabaduljon fel testünkben, és reggel kipihenten ébredjünk.


BK