• Slider image

  Tevékenységek

 • Slider image

  Anyagbeszerzés és kivitelezés

 • Slider image

  Referencia

 • Slider image

  Hírek

 • Slider image

  Kapcsolat

Referencia Homlokzati-Hőszigetelés

Homlokzati-Hőszigetelés

Falak hőszigetelése

Referencia fotok homlokzati hőszigetelésre a lap alján !

Mikor hőszigetelésről beszélünk akkor az esetek 90%-ban ezt a falakra értjük, mert értelemszerűen oda érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani ahol legnagyobb a hő veszteség, s ennek csökkentésével javul a legnagyobb mértékben az épület energiafelhasználása.

Az épület falainak, homlokzatának megfelelő módon történő homlokzati-hőszigetelése az év minden napján kifizetődő átalakításnak bizonyul. Ebben az értelemben a hőszigetelés fontosságát nemcsak a téli energia-megtakarítások esetében érdemes hangsúlyozni, hanem a nyári túlmelegedés elkerülése érdekében is.

Nyáron a szigetelés nélküli épületek falait átjárja a meleg, és elviselhetetlen hőség keletkezik a belső terekben, ami ellen a legjobb esetben is csak mérsékelten energiatakarékos klímával lehet védekezni. Hőszigetelő rendszer alkalmazásával viszont a belső tér hőmérséklete a falak közelében és a helyiségek belsejében is azonos hőmérsékletű, ez pedig kellemes komfortérzetet biztosít a lakóknak. Mindez annak köszönhető, hogy ahomlokzati-hőszigetelés úgymond elébe megy a problémának, és már azt megakadályozza, hogy a külső fal felhevüljön, mivel a napsugárzás jelentős részét a homlokzat anyaga távol tartja.

Egy jól kivitelezett homlokzati-hőszigetelő rendszer alkalmazásával, hasznos energia, illetve pénz takarítható meg, ugyanakkor a kisebb energiafelhasználással és a csökkentett károsító anyagok kibocsátásával védjük környezetünket. A megfelelő hőszigetelő rendszer használatával soha nem tapasztalt hőenergia és költségek takaríthatók meg, a kérdés, hogy a cél elérése érdekében melyik megoldás a legelőnyösebb.

A megfelelő hőszigetelés alkalmazás, régi épületek esetén még égetőbben jelentkező probléma, mint az újépítésű otthonok esetében. A hagyományos téglaépítésű házak, egy hiányos hőszigetelésű panelházzal szemben jó hőszigetelőknek bizonyulnak, ugyanakkor azok hőszigetelő képességes sem közelíti meg a ma elvárható szintet.

Egy adott fal hőszigetelési tulajdonságának növelésével párhuzamosan, a falon mérhető hő veszteség, illetve a fűtési energia-veszteség is csökken, hiszen a szerkezet, illetve a szerkezeten keresztül távozó hőmennyiség között, egyenes arányosság áll fenn.

Egy épület hővesztesége az alábbi utakon távozik:

 • falakon keresztül: -40%
 • tetőn keresztül: 20-30%
 • ablakokon át: 15-25%
 • padlón, födémen: 10-15%
 • a maradék pedig a kéményen keresztül, tiszta hő kibocsátás formájában és a fűtési rendszer hatásfokán múlik.

Éppen ezért, otthona felújításának esetén nem elegendő csupán a homlokzat megfelelő hőszigetelése, illetve az előállt hőszigetelési károk orvoslása, hanem teljes körű munkálatokat tanácsos végezni. Ebbe az értelemben szükséges a tető, illetve a födémek hőszigetelése, illetve a régi, vagy károsodott nyílászárók cseréje, javítása. Csak így érhető el eredményes energia-megtakarítás.

Költségmegtakarítás mértéke

Egy egyszerű példán keresztül könnyen kiszámolható, mekkora költségmegtakarítást jelent a megfelelő hőszigetelés használata egy fűtési szezonban. Tételezzük fel, hogy egy ház fűtési költsége egy fűtési szezonban összesen 200 000 forint. Az egyszerűség kedvéért a falakon fellépő hőveszteséget tekintsük 30%-nak. Tehát körülbelül 60 000 forint csak a falakon keresztül távozik. Ha erre csupán 8 centi vastagságú hőszigetelés kerül, kb. 30 000 forintot takaríthat meg fűtési szezononként. De ezzel együtt is az egész épületét csak 15 százalékkal sikerült csökkenteni, érdemes tehát a többi épületszerkezetet is felújítani, szigetelni. A megfelelő hőszigeteléssel csupán a falak hővesztesége közel 60%-al csökkenthető.

Általánosan igaz, hogy a nem megfelelő módon hőszigetelt épületek esetében eszközölt utólagos hőszigetelés, tíz-tizenöt éven belül behozza a kivitelezésre fordított költségeket. Ebből következik, hogy minél jobb az épület falának eredeti hőszigetelése, annál kisebb megtakarítás érhető el utólagos szigeteléssel, ezért ilyenkor a megtérülési idő is arányosságban nő. A mai energia árakat figyelembe véve, a hőszigetelő rendszerek már nemcsak, mint utólagos szigetelések, hanem új építésű házakon is aktuálisak. Főként új építésű házak esetében nem jelent többletköltséget az indokolt hőszigetelés kialakítása, továbbá a megfelelő tervezéssel pénz és idő takarítható meg. Pontos mérési értékek azonban mindig csak az adott környezeti és egyéb körülmények figyelembe vételével végezhetők.

 

 

Falak utólagos homlokzati-hőszigetelése

 

Csapadék és nedvesség elleni védelem céljából kiépített utólagos fal-, illetve pinceszigetelés összetett és bonyolult folyamat. Utólagos hőszigetelésre alkalmas technikák és technológiák között, ma már hazánkban sem könnyű eligazodni. Éppen ezért célszerű olyan szakcéghez, szakemberhez fordulni, mely mélyrehatóan foglalkozik épület- és homlokzati-hőszigeteléssel. Választása olyan csoportra essen, melyik nem egy anyagot, módszert alkalmaz, hanem a diagnosztikától a kivitelezési végigkísér egy szigetelési folyamatot, és minden esetben a legcélravezetőbb, leghatásosabb megoldásokat javasolja. Ebben segít önnek a Villanegra Bau Épitőipari Vállalkozás aki 2006 óta áll a megrendelők szolgálatára. Épület szerkezet kivitelezések, állagmegóvások , felújítások , veszélytelenitések , és átfogó energia megtakarítási programjaival segíti a hozzá forduló megrendelőket.  

A nedvesedés problémája általában három okra vezethető vissza.

 1. Megközelítőleg 35-40 év elteltével az épületek hiányos, illetve gyenge minőségű hőszigetelése elöregedik, a támasztott igényeknek és az elvárt hőszigetelési feltételeknek már nem felel meg.
 2. Hasonló következményekkel lehet számolni, amennyiben a régmúlt technikai szintjének megfelelő hőszigeteléssel látták el az épületet, azonban annak hatásfoka a szigetelőanyagok rossz megválasztása, kevésbé jó anyagminősége, illetve a hibás tervezés következtében szerkezeti, valamint szigetelési problémákat okozhat.
 3. A harmadik, egyben legtöbbet előforduló ok, amennyiben az adott épület, a kor hőszigetelési technikájának megfelelően, magas építési- és anyagköltségek mellett, szakképzett szigetelési mérnökök bevonása nélkül készül. A magas költségeket felemésztő hőszigetelőrendszeren, hosszú távú hatékonyság helyett, már 3-4 év elteltével komoly problémák jelentkezhetnek.

A szerkezet utólagos javítása elhanyagolt épület homlokzatainak málló helyenként hiányos nagyobb részben porózus felületei a legtöbbször sokkal nagyobb költségeket emészt fel, mintha már a kezdeti időszakban végeznénk apróbb beavatkozásokat így állagát megőrizve egy száraz stabil alapunk van egy esetleges későbbi homlokzat szigetelésnek..

A szerkezet károsodásának alapesete, amikor a főfal, a kapilláris hatás következtében szívja fel a talaj nedvességtartalmának egy részét. Bonyolultabb a feladat, amennyiben a magas talajvíz következtében, a víznyomást kell leküzdeni. Mindezek következtében a falon salétrom lerakódás látható, ami a folyamatosan felfelé áramló nedvesség elpárolgásának következménye. A probléma orvoslásának első, egyben legfontosabb lépése a megfelelő diagnosztika. Kezdetben a fal nedvességtartalmának mérését szükséges elvégezni. Előfordul, hogy a falfelszín első látásra száraznak tűnik, azonban a belsejében, illetve a fal közé eső rétegeiben magas nedvességtartalom mérhető.

Adott épület falszerkezetében mérhető nedvességtartalmat mérsékelt fordulatszámmal működő fúróval szükséges végezni, nehogy a felmelegedett fúró kiszárítsa a furat közvetlen környezetét, ily módon torzítva a mérés eredményét. A mérés során a falszerkezet sótartalmát is mérik, ebből is következtetve az adott réteg nedvességtartalmára. Az úgynevezett nedvességmérő a falszerkezet telítettségét is méri, ami a falszerkezet típusától függően eltérő eredményekkel szolgál. E három tényező – a falszerkezet telítettsége, nedvességtartalma, valamint porozitása – segítségével már meghatározható az adott falszerkezet tényleges nedvességtartalmának mértéke. Általában ez  az épületbe lépve illetve a falazat érintésével érezhető tapintható probléma nem beszélve a korábbi felázások és beázásoktól előjövő foltosodásakról amik kis idő elteltével szabad szemmel is láthatóak

Elsődleges cél, hogy a falban felfelé áramló nedvesség útját elzárjuk lehetöleg ezt minnél lejebb. Ebben az értelemben a vízszintes szigetelés is csak abban az esetben eredményes, amennyiben a falszerkezet mindkét oldala szabad, melynek következtében a felfelé áramló falnedvesség nem képes megkerülni a szigetelést. Ellenkező esetben a meglévő vízszintes szigetelést függőleges szigeteléssel szükséges pótolni, így biztosítva a függőleges falsíkok problémamentes vízzárását. Legtöbb esetben ez is csak abban az esetben hatékony amikor a szobák aljzatának felbontosát követően a megfelelő rétegrend kivitelezésre kerül. Sajnos ezek a beavatkozások ideje alatt a lakás teljesen lakhatatlanná válik de minden esetben megéri a ráforditott idöt és energiát. Akudt esetekben ahol nagyon magas talajvizzel kell számolni mindenesetben javasolt speciális közegben létrehozott dréncső rendszer az épület alapozása mentén majd a visszatöltött talajra zárt kifelé lejtetett járdákkal a csapadék víz elvezetéssel is minimalizálhatjuk a nedvesség felvételt. Tapasztalataink szerint 1-2 hónapon belül látványosan száradások érhetők el a falazatoknál. Ezeket a munkálatokat akár késő összel is elvégezhetjük hiszen igy például a belsőtérbe levert felázott vakolatok irányába is tud szellözni az épület. Kora tavasszal igy az első naposabb szárazabb idő beáltával már 5 fokban megkezdödhetnek a belső kis idő elteltével a külső homlokzat-szigetelési munkálatok. Ezek preciz elvégzésére is mindenesetben csak szakemberek bevonásával célszerű nekikezdeni. Mi munkáinkra garanciát vállalva biztositjuk az ön nyugalmát igy nem okozhat álmatlan éjszakákat önnek egy hanyagul elvégzett állagmegovási vagy felújítási munkálat. Hívjon bizalommal ! Ötleteinkkel és elképzeléseinkkel segitjük önt!Hivja a 06 70 502 388906 70 502 3889 számot